Борислав Богоев: “Гражданската отговорност“ ще поскъпне, на застрахователния пазар цари хаос

Застраховката „Гражданска отговорност“ няма да поевтинее след като промените в Кодекса по застраховането влязоха в сила, каза в предаването „Преди всички“ Борислав Богоев – експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

В края на миналата година депутатите приеха застраховката „Гражданска отговорност“ да се сключва по интернет без електронен подпис. Богоев определи това тяхно решениекато половинчато:

Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи. Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба за застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта“, което още повече затруднява застрахователните компании.

Богоев каза, че в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби.

Ефект от намаляване на цената няма да има, категоричен е експертът. Според него няма никакъв смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“:

95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз. „Зелената карта“ е необходима, когато автомобилът напуска територията на ЕС.

Според Богоев още в първите работни дни на Народното събрание трябва да се намери смелчага народен представител, който да предложи да отпаднат тези глупави текстове, свързани със сертификата“Зелена карта“ и стикера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *