Борисов бие Дончева с 19:3

43 хиляди бюлетини делят юристката от генерала

Тя е №1 в „Младост“, „Слатина“ и „Изгрев“, чака гласове от Гаврийски

Ген. Бойко Борисов дойде последен в щаба си след изборите в събота

ФОТО ГЕОРГИ НИКОЛОВ

Край на първи рунд. Резултатът е 19:3 района в полза на генерала. Неговата конкурентка Татяна Дончева е победила само в три. Това сочат окончателните данни на Общинската избирателна комисия за гласуването в събота. Най-убедителна е преднината на червената юристка в „Младост“. Там за нея са пуснати 7977 бюлетини. Седем пъти по-малко пък са гласувалите за Бойко Борисов. Дончева води и в своя район – „Слатина“. В червено са гласували и повечето жители на „Изгрев“. Съкрушителна е победата на генерала в „Люлин“. Там той е взел рекордните 14 133 гласа срещу 6328 за Дончева. Районите на синия лидер Петър Стоянов – Студентски, и на Надежда Михайлова – „Триадица“, са пуснали бюлетина за Борисов, а не за кандидата на СДС Минко Герджиков.

Дончева няма никакъв шанс да надвие генерала в „Подуене“, „Връбница“, „Банкя“ и „Овча купел“. През последната седмица БСП ще атакува районите с малка разлика между двамата. Според справката на ОИК един от тях е район „Лозенец“. Там разликата между Дончева и Борисов е само 85 гласа. Сериозна подкрепа в елитния квартал е получил кандидатът на ДСБ Светослав Гаврийски – 4132 бюлетини. Решаващи за победата на втория тур в „Лозенец“ ще бъдат гласовете на банкера. Гаврийски постигна победа в два района – „Средец“ и „Оборище“. В „Оборище“ своя вот на избори дава премиерът Сергей Станишев.

–––––––––––––––––––––––––––

Червените се надяват част от десните

–––––––––––––––––––––––––––

избиратели да ги подкрепят на втори тур, казаха от „Позитано“ 20. ДСБ и СДС обаче засега пасуват. Няма да подкрепя никого за втори тур, заяви след изборите Светослав Гаврийски. Ако на балотажа има десен кандидат, може да се мобилизират демократичните сили и да го спечелят, коментира той.

В късните часове на изборната събота плъзнаха слухове, че хората на Петър Стоянов ще играят срещу Борисов на втория тур. В СДС били бесни, че генералът поиска оставката на Минко Герджиков, ако стане кмет. Дори и неговите гласове да отидат при Дончева, те няма да компенсират тези, идващи от НДСВ в полза на генерала. Нито Бойко Борисов, нито Татяна Дончева не отговарят на представата на голяма част от софиянци за качествата, които трябва да има един кмет, заяви отпадналият от надпреварата десен кандидат.

Герджиков беше категоричен,

–––––––––––––––––––––––––––

че няма да участва в екипа на бъдещия ръководител на общината.

–––––––––––––––––––––––––––

Общо 42 724 гласа е разликата между Дончева и Борисов след първия рунд на изборите в София. За генерала са гласували 126 744 избиратели, показват данните на ОИК, а за кандидатката на БСП – 84 020. Левицата ще разчита още на мобилизирането на около 100 000 негласували, заяви в изборната нощ Татяна Дончева. До късно в събота тя и Светослав Гаврийски бяха на кантар за балотажа. Двамата бяха първите кандидат-кметове, които пристигнаха в своите щабове в БТА. Малко преди 20,00 ч в събота в щаба на БСП цареше гробна тишина. С напрегнати лица червени активисти гледаха безмълвно как Татяна Дончева се гримира и преди своята пресконференция. 6 сандвича за щаба на Дончева и още толкова за Гаврийски поръчаха на павилиона в БТА. Въпреки играта на нерви конкурентите запазиха добрия тон помежду си. Кандидатът на НДСВ Милен Велчев се ръкува с банкера Светослав Гаврийски и го поздрави за добрия резултат. Последен в своя щаб дойде ген. Бойко Борисов. Той влезе за минути при хората от екипа си и веднага се качи, за да даде изявление за журналистите.

Сияна Севова

Райна Харалампиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *