Борисов даде ултиматум на Общинска банка

Дайте дивидент или изтеглям бюджета на София, каза кметът

СОФИЯ. Общинска банка да изплати 2,5 млн. лева дивидент за миналата година на София или бюджетът на града ще бъде изтеглен от трезора. Този ултиматум постави столичният кмет Бойко Борисов. Той ще уведоми днес акционерите, че им дава 5 дни срок, за да свикат ново общо събрание и да вземат решение за изплащането на дивидента. Столична община държи 67% от капитала на банката, малко над 2% са на други общини, 31% държат частни фирми, консултирани от бизнесмена Христо Ковачки. Собствениците на трезора решиха да не се дава дивидент на общината за 2005 г., след като градският парламент отказа да подкрепи идеята за увеличение на капитала на банката от 25 млн. лв. на 40 млн. лв.

Шефът на Общинска банка Александър Личев не пожела да коментира изявлението на Бойко Борисов. Според зам.-кмета Минко Герджиков проблемът с неизплатения дивидент може да бъде решен, без да се стига до изтегляне на бюджета. В банката са и сметките на общинските фирми, които са около 280 млн. лева.

Парите на София от години стоят в Общинска банка. Преди няколко месеца съветниците решиха да започнат процедура за избор на трезор, който да ги управлява при най-изгодни условия за кметството. Борисов обаче е спрял процедурата заради намерението за продажба на общинските акции и опасността от неблагоприятно развитие за банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *