Борисов ”скроил шапката” на Йосич

Сръбският наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, е бил задържан заради столичния кмет Бойко Борисов и неформален лидер на ГЕРБ.
Тази сензационна информация публикува тази сутрин сръбското издание „Курир“ на челната си страница, предаде БГНЕС. Обширната статия е озаглавена – „Българска връзка при ареста на Йоца“ (българин скрои шапката на Йосич).
Сретен Йосич бе арестуван преди три дни в Белград и в момента се намира в следствения арест. Официално той е задържан заради съмнение, че е организирал убийството на собственика на хърватското списание „Национал“ Иво Пуканич на 23 октомври миналата година в ценътра на Загреб. Тази информация – за връзката на Йосич в атентата срещу Пуканич, бе потвърдена официално и от хърватските съдебни власти.
„Сретен Йосич е арестуван поради факта, че той е неудобен свидетел срещу сегашния кандидат за премиер на България Бойко Борисов, бивш служител на МВР и сегашен градоначалник на София“, пише на първата си страница „Курир“.
Вестникът пише още, че „Борисов е бивш разузнавач“. Изданието припомня казаното от Йосич в началото на този месец пред Окръжния съд в Белград, че по време на престоя си в България Борисов му е подсигурил убежище и че „двамата са имали общ бизнес“. Казаното от Йосич разтърси българската политическа сцена и местният парламент дори създаде специална комисия по случая. Противоречивият Борисов обаче надхитри Сретен Йосич и му спретна арест за да предоврати допълнителни обвинения срещу себе си, пише още изданието и добавя, че арестът на Йосич е пряко свързан с предстоящите парламентарни избори в България, в които участва и Бойко Борисов.
След показанията на Йоца Амстердам пред Окръжния съд в Белград в Народното събрание в България бе създадена парламентарна комисия, която има за цел да разкрие истината около твърденията му. Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос. Йосич бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари. За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йосич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро, припомня „Курир“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *