Борсата в Казахстан с най-силен ръст в ЦИЕ през юни, SOFIX е последен

Един поглед върху представянето на водещите борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през юни е достатъчен, за да се види, че родният капиталов пазар претърпя наистина тежък месец.SOFIX потъна с 8,89%през шестия месец изатвори при 551,41 пункта на 30 юни– резултат, който постави oсновния бенчмарк на Българската фондова борса на дъното на своеобразната класация, изготвяна от Investor.bg.

Добрите новини са, че по покачване от началото на годината SOFIX e пети и че юни е бил труден и за капиталовите пазари на Македония, Сърбия и Унгария. Факт е, че 9 от общо 19-те индекса, чието представяне Investor.bg следи, са изпратили юни с понижения. Като се има предвид, чеукраинският PFTS, който през май поведе пазарите в ЦИЕ по ръст през май, е на практика без изменение през юни (покачване с минималните 0,05%), резултатът между печеливши и губещи е изравнен.

През юни, изненадващо или не, водещият индекс на борсата в Казахстан –KASE, записа най-силен ръст сред 19-те водещи борсови измерителя в региона на ЦИЕ. С повишението от 6,16% през изминалия месец и с 22,10% от началото на годината до 1 120,89 пункта бенчмаркът заслужено се озова на върха.

Казахстан изглежда, че попада все по-често в полезрението на инвеститорите. Случващото се между Русия, Украйна и Запада се отразява и на политиките на правителството на страната. Управляващите искат Казахстан да расте без помощта на руския пазар, на който все повече се гледа като на задължение, и да диверсифицира икономиката, считана за прекалено зависима от износа на петрол и газ, пише ЕurasiaReview, позовавайки се на Moscow Times.

През юни правителството на Казахстан направи стъпка в тази посока, като реши да освободи от корпоративен и поземлен данък за период от 10 години чуждестранните инвеститори, които искат да започнат нов бизнес в страната. Волатилността в региона на ЦИЕ и на световните пазари на суровини се отразиха негативно на икономическия растеж на Казахстан. Очакванията са, че той ще се забави до 4,5% през тази година от скоростния ръст от 6%, отчетен през 2013 г.

Освен това прогнозите са, че до края на годината на фондовата борса в Казахстан ще могат да се закупят книжа на социалната мрежа Facebook. В близко бъдеще инвеститорите ще могат да се сдобият и с акции на руските Сбербанк, ВТБ и Газпром, на SPY иBerkshire Hathaway. От 4 май тази година пазарните участници могат да търгуват и с книжа на Вank of America, пише местният сайт tengrinews.kz.

С ръст от 5,29% до 1 791,48 пункта през юни и почти без изменение от началото на годината на второ място в своеобразната класация попада хърватският водещ индексCROBEX. Страната се присъедини към Европейския съюз точно преди една година – на 1 юли. Оттогава управляващите се борят с прекомерния бюджетен дефицит на фона на привилегиите, които би трябвало да получат хърватските граждани от факта, че страната е 28-ият член на ЕС. Може би гражданите са скептични, тъй като избирателната активност по време на изборите за членове на Европейския парламент в страната бе доста ниска – само 25%.

Водещият индекс на северната ни съседка РумънияВЕТсе изкачи с 4,33% през юни и с 8 на сто от началото на годината до 7 013,74 пункта. По този начин страната се класира трета в листата за месеца.

Четвърта позиция зае руският бенчмаркMICEX. През юни той добави 3,10% към стойността си до 1 476,38 пункта. Не е за пренебрегване фактът, че през последната седмица на юни Московската фондова борса нарасна с 33% от дъното, достигнато през март, когато Западът наложи санкции на Русия по повод кризата в Украйна.

Въпреки тежките боеве в Източна Украйна пазарът приветства теоретичното прекратяване на огъня между Киев и бунтовниците, както и продължаващите разговори между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. Украинският държавен глава обаче прекрати мирното споразумение под претекст, че бунтовниците са го нарушили няколко пъти. Поради тази причина през юни водещият индекс на Киевската фондова борсаPFTSне помръдна – той се повиши с минималните 0,05 на сто до 443,97 пункта. Все пак бенчмаркът остава на върха на класацията по ръст от началото на годината.

През последните три месеца обаче руският бенчмарк MICEX постигна третия най-добър резултат в целия свят,повишавайки се с 33 на сто от най-ниското си ниво от средата на март, отчете Financial Times. Само от 22 юни до 25 юни, когато Путин призова Горната камара на парламента на Русияда отменимандата за изпращане на войски в Украйна, индексът добави 3,8 на сто. От началото на годината MICEX е на минус 1,84%, т.е. трябва му още малко, за да навакса изгубеното заради конфликта с Украйна.

Борсите наЛитва, Латвия, СловенияиГърциязаписват по-съществени повишения през юни. Добри новини имаше и за Литва. Финансовите министри на държавите от ЕС дадоха на прибалтийската държавазелена светлина за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2015 г.Литва е последната балтийска държава, която приема еврото, след като Естония се присъедини към еврозоната през 2011 г., а Латвия – година по-късно. През юни борсата вЕстонияотчете минимален ръст от 0,45% до 802,26 пункта.

ПредSOFIXв дъното на класацията се озовамакедонскиятMBI, който спадна със 7,16% до 1 633,20 пункта, унгарскиятBUXс понижение от 3,42 на сто до 18 605,78 пункта и сръбскиятBELEX. Той записа понижение от 2,73% до 1 132,44 пункта.

ИндексътBIRSна Босна и Херцеговина пък е най-зле представящият се индекс в региона на ЦИЕ от началото на годината спрямо останалите 18 индекса, чието движение Investor.bg следи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *