Борсата в Токио затвори на най-високо ниво от 4 години

Борсата в Токио приключи с повишение от 1,61%, затваряйки на най-високото ниво от четири години. Това стана след безапелационната победа на партията на министър-председателя Коидзуми на законодателните избори и ревизията във възходяща посока на данните за икономическия растеж на страната.

Индексът Nikkei-225 се повиши с 204,39 пункта до 12 896,43 пункта, а по-широкият Topix отбеляза ръст от 16,45пункта (1,27%) до 1 309,80 пункта.

Либерал-демократическата партия на Джуничиро Коидзуми спечели с абсолютно мнозинство в предсрочните избори за долна камера на парламента, което се случва за първи път от 15 години. Победата ще позволи на партията да извърши множеството планирани реформи, сред които редица приватизационни проекти.

В същото време растежът за тримесечието април-юни е било ревизирано във възходяща посока и над очакванията на анализаторите и показва покачване с 0,8% в сравнение с януари-март, срещу първоначални данни за 0,3%. Ревизираният растеж на годишна база е 3,3% срещу първоначално обявени 1,1%.

Според анализатори данните се очаква да върнат чуждестранните инвеститори, които намалиха присъствието си на японския пазар в последните седмици.

Ревизираните данни спомогнаха за силното увеличение на стойността на банковите акции, като например тези на Mizuho Financial Group се повишиха с 4,4% до историческия максимум от 640 000 йени.

Повишение се наблюдава и в сектора на строителството, недвижимите имоти и телекомуникациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *