Борсата загуби 11% за месец

Индексът на фондовата борса SOFIX загуби 11% от стойността си за последния месец и половина. Корекцията надолу беше очаквана от брокерите, тъй като сериозно понижение на акциите нямаше от средата на 2005 г. Само през вчерашния ден SOFIX падна с 1,22% до 1260.86 пункта, а BG 40 се понижи с 1,12% до 236.09 пункта. „Това са нормални неща за пазара. Когато борсата се качи с 10%, нищо не се казва, а когато падне с 5%, всички се притесняват. Друг е въпросът, че отдавна имаше нужда от корекция“, каза Красимир Атанасов, портфолио мениджър на „Елана фонд мениджмънт“, цитиран от investor.bg.

Падането на акциите на българската борса започна от 23 януари или повече от месец преди „черния вторник“ на световните пазари от миналата седмица. Понижението беше очаквано след скоростния ръст през последните месеци преди влизането ни в ЕС и първите седмици след това. От средата на септември 2006 г. до 22 януари 2007 г. SOFIX се покачи с над 50%. Затова и брокерите очакваха временно движение надолу. „У част от институционалните инвеститори бяха нагнетени очаквания за предстояща корекция надолу, а спадът на световните пазари им послужи като повод да започнат разпродажби“, коментира Никола Цокев, брокер в Българска пощенска банка.

Родната борса все още не се движи в пълен синхрон със световните пазари. Акциите у нас вчера продължиха да падат, докато азиатските борси се съживиха след изминалата седмица на силен спад. Американският финансов министър Хенри Полсън заяви, че световната икономика е по-силна от всякога и че реформите в Китай ще намалят нестабилността на пазара, предаде АП. На Токийската фондова борса индексът Никкей-225 нарасна с 1,22% и затвори на равнище 16 882,92 пункта. В Хонконг индексът Hang Seng се покачи с 1,58 пункта, а австралийският S&P/ASX 200 приключи търговията с повишение от 2,06%. Пазарите в Южна Корея, Тайван, Сингапур, Малайзия и Индонезия отбелязаха повишение от по 1%. Водещият шанхайски индекс Shanghai Composite, който беше епицентърът на срива на пазара през миналата седмица, вчера нарасна с 1,97% до 2840,18 пункта. Индексите на водещите европейски фондови борси също се повишиха в началото на търговията, предаде АФП.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *