Борсата чака отчетите на холдингите

Владислав Панев, „КД Инвестмънтс“ ЕАД

Изминалата седмица не донесе сериозни движения на борсовите индекси. Обемите на реална търговия на БФБ си останаха ниски с изключение на няколко прехвърлени големи пакета. Оказа се, че пускането на 3-ия GSM оператор е отдавна калкулирано в цената на БТК, и затова инвеститорите не реагираха на новината. Евентуални движения по позицията може да има едва след като се отчетат по-сериозни резултати от работата на оператора. До 30 ноември движения на пазара могат да се очакват заради излизането на консолидираните резултати на холдингите за 9-те месеца на годината.Обявяването на добри отчети със сигурност би активизирало търговията.

Известна глътка въздух за пазара, особено за инвестиционните посредници, беше намаляването на таксите на фондовата борса, влязло в сила през седмицата. Инвеститорите вече ще плащат 0,10% от оборота си на БФБ вместо досегашните 0,12%. Това е и компенсация за посредниците, чиито разходи ще се увеличат с началото на плащанията към новосъздадения Фонд за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

Поредният приватизационен неприсъствен търг приключи при сравнително добри за държавата резултати. На борсата бяха продадени 7 от предложените 9 миноритарни пакета от дружества с ограничена отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *