Борсово търгуваните фондове за имоти в САЩ привличат все повече инвестиции

Инвестициите в борсово търгувани фондове, фокусирани върху недвижими имоти, от началото на годината в САЩвече надвишават общия обем за цялата 2013 г., съобщава Bloomberg.

До 6 март в борсово търгуваните фондове за имоти са били вложени 3 млрд. долара, което е с 43% повече от средствата, привлечени през цялата 2013 г.

Очакванията на инвеститорите, че лихвите по ипотеките няма да се повишат драматично, направи бизнес имотите значително по-атрактивни на фона на икономическия ръст. Миналата година инвестициите във фондовете за имоти се свиха заради решението на федералния резерв на САЩ да започне да свива програмата си за изкупуване на облигации.

Наемателите на бизнес имоти обаче се увеличават, като подобна тенденция вече се наблюдава и при наемите заради възстановяването на икономиката. Ефективният наем (след приспадане на всички отстъпки) на кв. м офис площ в САЩ през последното тримесечие на миналата година е достигнал 252,7 долара от 247,3 долара година по-рано.

При търговските площи ефективният наем е достигнал 181,15 долара за кв. м от 178,6 долара, а делът на свободните площи е намалял от 10,7% до 10,4%.

Все още слабата строителна активност също е в интерес на собствениците и допълнително подкрепя възхода на фондовете. Новото строителство остава значително под историческите стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *