Борсов дебют донесе 35% ръст в акциите на компания с огромно IPO в Китай

Китайската компания Metallurgical Corp of China осъществеи второто по големина IPO в света за тази година. Акциите на дружеството дебютираха днес на борсата в Китай и донесоха на инвеститорите солидна печалба от 35 на сто.
Компанията е представител на строителния сектор, както и на добивната индустрия, което накара мнозина анализатори да очакват по-ограничен ръст в цената на акциите заради неособено бляскавите перспективи за строителството.
Книжата на дружеството обаче стартираха с ръст от 35 на сто спрямо цената от 5,42 юана за брой, при която се проведе IPO-то.
Към края на сесията ръстът за деня се свива до около 28 на сто, но все пак остава значителен.
Въпреки всичко интересът към ММС явно не е особено висок, тъй като повечето китайски компании, които дебютираха на борсата тази година, реализираха ръстове от по около 60 на сто при старта на търговията.
ММС организира IPO-то си, за да набере средства да заплати плучаването на лицензи за експлоатация на мини в Афганистан, Аржентина и Пакистан, както и за финансиране на проекти за производство на желязо и стомана в Австралия, Виетнам, Индия и Монголия, съобщава CNBC.
Акциите на компанията получиха от инвеститорите коефициент цена/очаквана печалба за 2009 година в размер на 29.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *