Босфорът почервеня от кръв

Жителите на Истанбул и многобройните туристи, които се разхождаха по пролива, бяха шокирани от гледката, съобщи турският телевизионен канал СиЕнЕн Тюрк, показвайки кадри с кървавите води на Босфора.
И тази година традицията не бе нарушена и вместо на определените от общината места, за заколването на животните бяха използвани улиците или празни места.
Въпреки предупрежденията на специалистите, на много от местата, където се колеха животни, бяха доведени и съвсем малки деца, съобщи телевизионният канал.
По негова информация имало много случаи, при които жертвените животни се отскубвали от собствениците, причинявайки суматоха и наранявайки хора. 512 души са пострадали и са били откарани в болница.
Телевизионният канал напомня, че в съответствие със закона за защита на животните се забранява малтретиране на жертвените животни, като глобата е между 336 и 672 турски лири.

Законът предвижда този религиозен ритуал да се извършва без да се плашат животните и като им се причинява минимално болка, от хора, правоспособни да извършват това, и като се спазват хигиенните правила.
При заколване на животни от хора, които нямат тези права, се налага глоба от 672 турски лири.
Мюсюлманските поклонници в Мека започнаха днес празника Айд ал адха, или Курбан Байрам, с извършване на ритуала „линчуване на Сатаната“.
Те замеряха с камъни в долината Мина, в близост до Мека, три бетонни стълба, символизиращи трите пъти, когато според Корана пророк Ибрахим (Авраам) е отхвърлил изкушението на Сатаната да не се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил (Исаак).
В миналото по време на този ритуал се стигаше до струпване на много хора, блъсканица и жертви. Сега поклонниците преминават по пететажен мост, преди да „линчуват“ на Сатаната.
На Курбан Байрям се принася в жертва животно, за да се напомни как Ибрахим едва не принесъл в жертва сина си, преди в последния момент архангел Джибрил (Гаврил) да му предложи на мястото на сина да бъде пожертван овен.
По традиция в петъка на Айд ал адха, в ранни зори всеки поклонник трябва да заколи жертвено животно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *