Ботсвана е най-нискорисковият развиващ се пазар на имоти в света

Ботсвана е най-нискорисковият развиващ се пазар на имоти в света, според консултантската компания Cushnan&Wakefield.

Африканската страна оглавява списъка на 42 държави, сравнявани по прозрачност на пазара, риск от корупция и икономическа и политическа стабилност.

Втората позиция е за Уругвай, а третата – за ЮАР. Топ пет се допълва от Гана и Турция – новият участник в класацията тази година. В топ десет попадат още Обединените арабски емирства (ОАЕ), Панама, Мароко, Индонезия и Тунис.

В дъното на класаията, на 42-ро място, е Мианмар. Преди това се класират Ангола, Демократична република Конго, Зимбабве и Хондурас.

Африканските държави остават атрактивни за инвеститорите, като заемат пет места в топ 10 на класацията, посочват от компанията.

Рисковете пред развиващите се икономики обаче са сериозни. От една страна са ниските цени на петрола, защото усложняват перспективите пред регионите, в които са съсредоточени износителите. От друга страна е и по-рязкото от очакваното забавяне на Китай, както и по-скъпият долар, заради който държавите и корпорациите с доларов дълг се изправят пред сериозни проблеми. Геополитическото напрежение също помрачава перспективите пред страните от Близкия изток и Африка.

Бразилия остава двигателят на Латинска Америка, но изпитва проблеми с политическата среда. В комбинация със забавянето на китайската икономика, евентуалното вдигане на лихвите в САЩ и свитото вътрешно търсене, кризата в потребителското и бизнес доверието отслабва търсенето на имоти.

Същевременно развиващи се локации, като например Уругвай, се оказват относително устойчиви на слабостите на регионалните търговски партньори – Бразилия и Аржентина. Държавите износителки на суровини обаче, каквито са Перу и Колумбия, също се сблъскват с проблеми.

През последните години Африка записа значителен икономически растеж. Континентът се развива и превръща в един от най-големите световни пазари, макар и да се изправя пред сериозни предизвикателства заради спада на цените на суровините.

Близкият изток е един от най-бързо развиващите се пазари на имоти в света. Международни инвеститори вложиха милиарди в проекти в Оман, Дубай, Катар и Саудитска Арабия. Водещите градове продължават да се облагодетелстват от разходите на правителствата, но сривът на цените на суровините помрачава перспективите пред региона. Някои държави въведоха мерки в подкрепа на икономиката, включително дерегулация на цените на горивата, но перспективите остават мрачни заради забавянето на икономическата активност.

Пред насрещни ветрове се изправя и Азиатско-тихоокеанския регион, основно заради забавянето на китайската икономика. Същевременно обаче другите големи икономики в региона – Индия, Индонезия и Малайзия, набират скорост и привличат все по-голямо внимание, включително и по-второстепенните градове. Интересна за инвеститорите е и Шри Ланка, която се превръща в глобален логистичен център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *