БП и ”Роснефт”: в стратегически алианс да разработват залежи в Арктическия шелф

Руският премиер Владимир Путин обяви, че руската петролна компания „Роснефт“ и британският петролен гигант Бритиш петролиъм са се договорили да разработват съвместно петролни и газови залежи в Арктическия шелф, предадоха световните агенции.
Премиерът уточни, че инвестициите в този проект ще бъдат на стойност десетки милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС. Договорката е била направена на среща на Путин с изпълнителния директор на Би Пи Робърт Дъдли в резиденцията на руския премиер в Ново Огарьово. Пред медиите след края на срещата Путин припомни, че в арктическия шелф нефтените ресурси са оценявани на 5 милиарда тона, а ресурсите от природен газ на 10 трилиона кубически метра, предаде ИТАР-ТАСС. „Това са сериозни цифри, които трябва да бъдат потвърдени, но те са напълно реалистични и аз се надявам, че тези ресурси ще се превърнат в запаси“, отбеляза Путин.

Премиерът увери, че руското правителство ще създаде благоприятен режим за данъчно облагане във връзка със съвместното разработване на Арктическия шелф. Путин отбеляза, че между Би Пи и Роснефт са постигнати сериозни договорености освен за разработването на Арктическия шелф, така и за съвместна работа в трети страни. Според премиера това сътрудничество ще окаже значително влияние на целия световен отрасъл на нефтената и газовата промишленост.

Путин приветства идеята и за създаването на специален научен център по шелфовите проблеми. Той поздрави Роснефт и Би Пи с повишаване на цените на акциите на двете компании. По повод разлива в Мексиканския залив от средата на 2010 г. Путин каза, че руските специалисти внимателно са проучили трагедията. Той припомни, че Би Пи е била организатор на проекта в Мексиканския залив, но там е имало и подизпълнители, сред които и големи американски компании. Руската компания Роснефт разполага с 22,9 милиарда барела доказани запаси нефт. Това е един от най-добрите показатели сред държавните нефтени компании в света, отбелязва ИТАР-ТАСС. След срещата с Путин изпълнителният директор на Би Пи пък уточни, че по силата на договорката Роснефт ще придобие с 5 процента от акциите на Би Пи, оценявани на 7,8 милиона долара, а британският гигант от своя страна ще придобие 9,5 процента от тези на Роснефт, допълва Франс прес.

Споразумението между двата енергийни гиганта ще бъде финализирано в идните няколко седмици. Веднага след като новината за договорката беше съобщена, влиятелният американски конгресмен, демократът Едуард Марки призова американското правителство внимателно да проучи споразумението между руската и британската компания и да провери дали то не накърнява националните интереси на САЩ и американската икономическа сигурност. Ако това е така, то споразумението трябва незабавно да бъде проучено от Комисията за чужди инвестиции в САЩ, а американският Държавен департамент трябва внимателно да следи транзакцията между Роснефт и Би Пи, допълни конгресменът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *