Бразилия, Индия и Южна Африка настояха за реформа на МВФ

Намаляването на икономическата криза не трябва да поставя под въпрос преструктурирането на световната финансова система, включително реформата на Международния валутен фонд МВФ. Това заявиха в град Бразилия външните министри на Бразилия, Индия и Южна Африка.

Със смекчаването на кризата има опасност някои реформи да останат повърхностни, заяви бразилският външен министър Селсу Аморим на пресконференция след форума Индия, Бразилия, Южна Африка.

В съвместна декларация Аморим и колегите му от Индия Соманахали Малая Кришна и Южна Африка Майте Нкоана-Машабане призоваха да продължи увеличаването на резервите на МВФ.
Те поискаха също реорганизирането на представителството на държавите и на правото на гласуване в институциите от Бретън-Удс, за да се даде повече тежест на нововъзникващите икономики.
Тримата външни министри се срещнаха в бразилската столица, за да подготвят срещата на върха между президентите на трите страни. Тя бе предвидена за 8 октомври в Бразилия, но бе отложена за неуточнена дата.
Министрите подкрепиха преговорите за споразумение за свободна търговия между Индия, страните от Меркосур Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай и Южноафриканския митнически съюз.
Външните министри на Бразилия, Индия и Южна Африка изразиха надежда търговският обмен между страните им да достигне 25 млрд. долара до 2015 г. Понастоящем той е около 10 млрд долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *