Брайвик официално обвинен в тероризъм

„Обвинението бе прочетено, всичко трая половин час. Нещата минаха нормално, той реагира спокойно“, заяви говорител на полицията пред местните медии.
Както се очакваше, прокурорите обвиниха 33-годишния десен екстремист по параграф от антитерористичното законодателство, отнасящ се до насилствени действия, извършвани с намерението да се разстрои работата на ключови държавни институции или да се всява страх у населението.
Брайвик призна за нападенията на 22 юли, но отрича, че е извършил престъпление. Той смята своите жертви за „предатели“ заради това, че са приели имиграционна политика, водеща към ислямска колонизация на Норвегия.
Осем души загинаха при взривяването на бомба в центъра на Осло и още 69 бяха убити при стрелба на остров Ютьоя извън столицата, където младежкото крило на управляващата Работническа партия беше организирало летен лагер.
Четейки обвинителния акт, прокурорката Инга Бейер Енгх напомни, че 34 от жертвите в Ютьоя са били между 14 и 17-годишни, 22 – на възраст между 18 и 20 години, 6 – между 21 и 25 години, и 7 – малко над 25.  Тя уточни, че 67 от тях са починали от огнестрелни рани и двама от нараняване при падане и при удавяне. Освен това 33-ма младежи бяха ранени при стрелбата.
Обвиненията в тероризъм носят максимална присъда от 21 години затвор, но прокурорите дадоха да се разбере, че смятат Брайвик за душевно болен и ще поискат той да бъде настанен на лечение в психиатрично заведение, вместо да бъде осъден на лишаване от свобода.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *