Братушки се редят за наши паспорти

Купуват имоти за ?500 000

Прекръстиха на руска гръцката махала във Варна

Богатите купувачи от Русия се връщат трайно на пазара за недвижими имоти у нас, след близо 7-8-годишно отсъствие, казаха варненски брокери. Братушките търсят скъпи жилища за над 100 хил. евро в районите на Обзор, на елитните курорти Св. Константин и Елена, Златни пясъци, както и на пъпа на морската столица. Заради наплива от заселници дори прекръстиха на руска известната гръцка махала във Варна. Там апартаментите се продават на рекордни цени от 1500-2000 евро на кв. м. Има купувачи не само от Русия, но и от Украйна, Молдова и най-много от прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония, посочиха от „Адрес недвижими имоти“ във Варна. Броят на покупките нарасна още през миналата година, преди влизането на България в ЕС, допълниха от агенцията.

Руски бизнесмени искат българско гражданство и изместиха традиционните за последните години британски купувачи от пазара, посочи Добромир Ганев, шеф на „Форос“. Изискването за българско гражданство е кандидатите да направят 500 хил. евро инвестиция и да имат сключени трудови договори с десет работници, допълни той. Но богатите руснаци са много взискателни при покупката на имоти. Според Ганев има сделки за имоти с руснаци за над половин милион евро. Близо 5 хил. руснаци и още 15 хил. руски говорещи – грузинци, белоруси, украинци, живеят във Варна. Очаква се до края на годината броят им значително да нарасне.

Руснаците харчат много и затова са по-желани клиенти в сравнение с германци и англичани, категорични са собствениците на хотели и кръчми. Само за един ден миналата седмица пристигнаха 900 туристи с два полета от Москва. 250 хил. руснаци се очакват през този сезон в България, каза в края на миналата седмица във Варна външният министър Ивайло Калфин. Той посочи, че руските туристи ще нараснат с 25%.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *