Браун отново атакува бонусите във финансовия сектор

Британският премиер Гордън Браун заяви, че системата на раздаване на бонуси в банковия сектор трябва да бъде обвързана с дългосрочния успех на предприетите действия. В интервю за Financial Times той допълва, че институциите трябва да бъдат задължени да си искат обратно дадените средства, ако резултати не отговарят на предварителните очаквания.
През тази година лондонското Сити ще загуби най-малко 29 000 работни места във финансовия сектор според последните оценки на института за икономически изследвания CEBR. За две години някога най-динамичният сектор в британската столица ще загуби всяко шесто работно място, или общо 60 000 работни места.
Той призова за международно сътрудничество по темата, но не подкрепи френските искания за по-сериозен контрол върху заплатите и бонусите на банкерите. Със сигурност проблемът ще бъде разискван отново и по време на срещата на Г-20 в САЩ в края на септември.
Британският премиер Гордън Браун направи завой на 180°, атакувайки високите бонуси във финансовия сектор и облагайки най-богатите с по-високи данъци.
В Лондон през април лидерите на най-развитите икономически страни в света вече приеха мерки с цел намаляване на прекалено раздутите и в някои случаи дори шокиращи премии, които излязоха на бял свят малко след началото на финансовата и кредитна криза през 2008 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *