Брекзит ще постави под „сериозна заплаха“ глобалния растеж, смятат лидерите на Г-7

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни (Г-7) предупредиха в съвместната си заключителна декларация на срещата на върха в Япония, че излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) е заплаха за глобалната икономика, съобщава БТА, като цитира „Гардиън“.

„Излизането на Обединеното кралство от ЕС ще преобърне тенденцията към по-активна глобална търговия и инвестиции, а оттук и тенденцията към увеличаване на заетостта, която се дължи на тези два фактора. Това е още една заплаха за растежа (в света)“, се казва в изявлението на лидерите.

Този текст изглежда е бил добавен в последния момент, защото не присъстваше в частта за глобалната икономика, записан в проекта на заключителния документ, който беше разпространен снощи, отбелязва „Гардиън“.

Някои лидери разкриха, че на заседанията на страните от Г-7 излизането на Обединеното кралство от ЕС не е било обсъждано.

„Брекзит не беше сред темите. Но имаше сигнал, че всички, които бяха тук на масата за преговори, искат Великобритания да остане в ЕС“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Британският премиер Дейвид Камерън вероятно ще започне да изтъква в своите изказвания включения в заключителната декларация на Г-7 текст за Брекзит, коментира „Гардиън“.

Освен по тази тема в 32-страничния финален документ на срещата бе изразено безпокойство и по отношение на геополитическите конфликти, тероризма и бежанската криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *