Брентът нарасна до най-високото си ниво за 2015 г.

Фючърсите върху търгуванията в Лондон петрол сорт Брент поскъпнаха до най-високото си ниво за годината в края на миналата седмица, докато в Ню Йорк контрактите върху WTI завършиха със скромен спад.

В Лондон брентът с доставка през юни удари пик в рамките на деня при 65,80 долара за барел – най-висока стойност от 10 декември, преди да приключи при 65,28 долара, добавяйки в крайна сметка 0,66% за деня.

За седмицата суровината поскъпна с 2,88%, отчитайки трети пореден седмичен ръст.

Саудитска Арабия възобнови своите въздушни удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен в петък, подновявайки загрижеността за сигурността на доставките на петрол от Близкия изток.

Фючърсите върху брента нараснаха с над 16% досега през април, тъй като някои инвеститори заложиха на ниските цени, които спадаха в последните 9 месеца. Въпреки всичко стойностите са с около 43% надолу от юни насам.

Междувременно американският петрол WTI с доставка през юни поевтиня с 1,02%, затваряйки седмицата при 57,15 долара за барел.

За седмицата суровината поевтиня леко с 0,3%, прекратявайки четирите си поредни седмици на растеж.

Петролните фючърси в САЩ поскъпнаха с почти 16% през април поради очакванията, че добивът на шистов петрол в страната е достигнал пикова стойност и може да започне да спадат през следващите месеци на фона на продължаващия спад на платформите за добив.

Изследователската група Baker Hughes съобщи в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 31 през миналата седмица до 703 – най-ниското ниво от октомври 2010 г. Това бе 20-тата поредна седмица на спад.

Пазарните участници отделят специално внимание на намаляването на броя на платформите в последните месеци, очаквайки, че в крайна сметка това ще доведе до намаляване на пренасищането на суров петрол.

Междувременно спредът между брента и WTI достигна 8,13 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение със 7,71 долара в предходната седмица.

Индексът приключи седмицата с понижение от 0,62% за втория си пореден седмичен спад, тъй като инвеститорите отложиха отново очакванията си за по-високи лихвени проценти в САЩ след серията от разочароващи икономически данни от страната.

Министерството на търговията съобщи в петък, че поръчките за дълготрайни стоки, с изключение на въздухоплавателните средства, са спаднали с 0,5% през март, след като отстъпиха с 2,2% през февруари.

Основният резултат, който включва въздухоплавателните средства, отчете покачване от 4%, побеждавайки очакванията за 0,6 на сто ръст. Въпреки това инвеститорите се фокусираха върху слабия резултат в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *