БРИКС: Какво ще се случи, ако Саудитска Арабия се присъедини?

Професор Суейн, който е председател на ЮНЕСКО по въпросите на международното сътрудничество в областта на водите, изрази своята гледна точка по този въпрос в неотдавнашно интервю за Al-Monitor. Той отбеляза, че участието на Саудитска Арабия в Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) и БРИКС (състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) несъмнено ще ускори двустранната търговия, използвайки юана като търговска валута. През март Саудитска Арабия се присъедини към диалога в SCO, която е доминирана от Китай, като същевременно изрази интерес към присъединяване към алианса БРИКС.

Дискусиите за петролни договори в юани между Саудитска Арабия и Китай водят от шест години, а последните доклади сочат, че преговорите са се засилили. Нарастващата тенденция страните да се отказват от щатския долар при търговските разплащания е очевидна, тъй като китайският юан надмина щатския долар като най-търгуваната валута в Русия и набира популярност при трансграничните плащания в Китай. Тази промяна накара страните от БРИКС да работят по създаването на нова валута, която да намали зависимостта им от щатския долар.

Няколко икономисти прогнозират, че тези усилия, заедно с нарастващото влияние на юана и еврото, ще оспорят господстващото положение на щатския долар и евентуално ще доведат до създаването на триполюсен свят на резервните валути.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *