БРИКС: Колко държави са включени?

БРИКС представлява група от пет важни икономики – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Целта на този алианс е да създаде своя собствена валута и да намали влиянието на САЩ върху световната търговия.

Първоначално БРИКС не е била създадена като официален междуправителствен орган, а е имала за цел да привлече внимание към инвестиционните перспективи. С течение на времето обаче тя се превърна в по-единна геополитическа структура.

В момента, алиансът се състои от гореспоменатите пет държави, но деветнадесет други държави проявяват интерес да се присъединят към него. Групата привлича и интереса на други държави по света. Срещата на върха на БРИКС ще се проведе през август в Кейптаун, като разширяването на алианса вероятно ще бъде една от темите на дневния ред.

Новата банка за развитие (NDB), създадена от страните от БРИКС, има за цел да финансира проекти за инфраструктура и устойчиво развитие в държавите членки и развиващите се страни. Тази година NDB привлячва трима нови членове – Бангладеш, ОАЕ и Египет, като те бяха одобрени преди години. Въпреки че те не са пълноправни членове на БРИКС, техното участие и подкрепа ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на върха.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *