БРИКС: Още пет държави готови да се присъединят

Неотдавна 19 държави подадоха заявления за присъединяване към БРИКС, включително пет арабски държави. Тези страни разполагат с богати петролни и златни резерви и могат да укрепят алианса, изправяйки се с предизвикателство към страните от Групата от седемте – САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Япония.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Алжир подадоха заявки за присъединяване към БРИКС, а Иран също проявява интерес. Съгласно Bloomberg, в момента страните от Г-7 допринасят за около 27.8% от световната икономика, докато тези от БРИКС ще представляват 35%.

Ако тези арабски държави се присъединят към БРИКС, това може да доведе до промени в световния финансов ред в посока на развиващите се източни страни, отдалечавайки ги от западните държави. Това може да доведе до намаляване на стойността на щатския долар и да има сериозни последици за световната икономика, особено ако САЩ не успеят да намерят нови начини за финансиране на своя дефицит.

Първата стъпка към упадъка на щатския долар може да бъде влизането на Саудитска Арабия в БРИКС, тъй като тя може да започне да продава суров петрол на Европа, тласкайки я да извършва разплащания с новата валута на БРИКС.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *