БРИКС: 30 държави са готови да приемат нова валута

БРИКС може скоро да стане БРИКС+, тъй като посланикът на Южна Африка Анил Сооклал намекна, че алиансът може да се разшири тази година. Решението за допускане на други държави до блока може да бъде взето на следващата среща на върха през август в Южна Африка. Сооклал потвърди, че повече от десетина държави са подали официални и неофициални заявления за присъединяване към БРИКС, според агенция Bloomberg.

Алиансът ще стане по-мощен след разширяване, тъй като техните БВП ще се надпреварват, за да изпреварят САЩ и други западни сили. Това може да постави долара и еврото на заден план, като развиващите се страни ще спрат да разчитат на щатския долар. Следователно БРИКС е в по-добра позиция да въведе нов световен финансов ред, отколкото преди.

25 държави са готови да се присъединят към БРИКС и да приемат новата валута за международна търговия. Страните, които са проявили интерес да се присъединят към алианса БРИКС, са Афганистан, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Обединените арабски емирства, Тайланд, Тунис, Турция, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

БРИКС се състои от пет държави: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Сега общо 30 държави участват в инициативата за сваляне на щатския долар от световния му резервен статут.

Ако много държави се откажат от долара и започнат трансгранични транзакции с нова валута, това може да засегне настоящата световна резервна валута. Доларът може да отслабне в световен мащаб и да намери затруднения с финансирането на дефицита си.

Страните, които имат интерес да се присъединят към БРИКС, също така са богати на петрол. Следователно алиансът може да принуди европейските държави да плащат за петрол с новата валута, а не с долара.

Въпреки това, доларът е широко приета световна валута и идеята за нова валута, която да се използва глобално, изглежда далечна – поне за момента.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *