БРИК ще гърми днес шампанско в Екатеринбург

Гигантите от развиващия се свят се срещат на първа формална среща днес
16.06.2009 09:44

Днес официално ще бъде формирана най-новата икономическа група от държави. Очаква се срещата на лидерите на Бразилия, Русия, Индия и Китай да придобие формален характер, след като години наред пазарните анализатори разглеждат четирите страни като един блок, известен под името БРИК.
Първата среща на лидерите на БРИК ще се състои в руския град Екатеринбург, като се очаква на нея да бъдат дискутирани начини за подкрепа на глобалната икономика. Основната цел на събитието според анализаторите е развиващите се гиганти да получат по-голяма роля в световната икономика, съобщава ВВС.
Към момента Китай е третата по големина икономика, докато Русия, Индия и Бразилия са съпоставими с повечето от водещите европейски държави. Въпреки това обаче четирите страни не получават голяма роля в международните финансови организации.
Именно увеличаването на ролята в световните институции се очаква да попадне във фокуса на вниманието през днешния ден.
Прогнозите на специалистите са, че днешната среща ще завърши със съвместно комюнике, чрез което ще се окаже подкрепа на американския долар. През последните месеци представителите на Русия и Китай на няколко пъти поставиха под въпрос бъдещето и статута на зелените пари, но сега вероятно тонът ще бъде сменен.
Терминът БРИК е въведен първоначално от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, която е обозначила по този начин водещите икономики от развиващия се свят. По прогноза на банката, през 2050 година четирите държави ще бъдат сред най-развитите в света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *