Британският финансов регулатор получава по-широки правомощия

Британският финансов регулатор FSA ще получи по-широки правомощия за намеса в случаи като този с изпадналата в криза инвестиционна банка Northern Rock, предаде AFP. Това заяви британският финансов министър Алистър Дарлинг пред Financial Times.

Дарлинг уточни, че на FSA ще бъде дадено правомощието да гарантира депозитите на клиентите на изпадналата в затруднение банка, за да бъде избегнат рискът от изтичане на средства и да се запази общественото доверие към институцията. Освен това FSA ще може да изисква по-голям достъп до документите на банката, за да се провери каква точно е ликвидността на средствата й. Ще се вдигне и границата на размера на депозитите, които ще се гарантират изцяло. Засега тя е 35 хил. паунда, но Дарлинг намекна, че ще стане 50 хил. По този начин според изчисленията на банковия сектор 98% от влоговете ще бъдат гарантирани в случай на криза.

Планът на британското финансово министерство вече получи подкрепата на управителя на Bank of England Марвин Кинг. Окончателният план ще бъде оповестен през май, като консултациите по конкретните мерки ще започнат след няколко седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *