Британският финансов регулатор трябва да покаже зъби

Редакционен коментар

Службата за бюджетна отговорност (OBR), новият фискален регулатор на Великобритания, все още е на каишка. В момента институцията работи с временен мандат и ръководство, но скоро със закон ще бъде регламентирана ролята й на независим правителствен анализатор и пазител на публичните финанси. Да се надяваме, че ще се научи да бъде самостоятелна.
Както „Файненшъл таймс“ информира, OBR тайно промени прогнозите си в седмицата преди представянето на последния бюджет. Наред с други неща службата заложи в своите изчисления, че държавата ще свие разходите си за пенсии на служителите в публичната сфера. Настоящата правителствена политика не е такава, а преразглеждането на пенсиите в сектора тепърва започва.
С направените корекции обаче OBR помогна на правителството в политически план, като редуцира със 175 000 очертаващия се спад на работните места в публичния сектор в следващите пет години. Службата твърди, че е допуснала невинна грешка. Може и да е така, но тя илюстрира модел на поведение, който подсказва, че част от персонала на институцията, който идва изцяло от финансовото министерство, е податлив на натиск от бившия си работодател. Претенциите на OBR за независимост бяха опетнени.
През последните две седмици службата положи огромни усилия да обори твърденията около оценката й за бюджета, които обаче работят срещу правителството. OBR предпочете да не влиза в спор с министър-председателя Дейвид Камерън, когато той сравни старите й анализи с последната й оценка, за която вече сме наясно, че се базира на различни допускания.
Сър Майкъл Сколар, шеф на британския статистически институт, остро разкритикува политиците за злоупотреба с държавната статистика. OBR трябва да последва примера му и да реагира агресивно на подвеждащото представяне на нейни данни, дори когато извършителят е премиерът.
Разбира се, OBR е длъжна непрекъснато да работи върху подобрението на моделите си, но и да е открита относно подобни решения, както и да представя достатъчно информация, за да позволи изготвянето на оценка за последиците от конкретните промени в правителствената политика. Сега институцията трябва да публикува хармонизирана прогноза въз основа на открито заявени допускания, така че да можем да претеглим последиците от бюджета.
Кабинетът довършва работата си по структурата на постоянната служба, а ще се наложи и да избира нов ръководител, тъй като изпълняващият временно длъжността сър Алън Бъд заяви, че ще се върне към пенсията си. Основното съображение при изпълнението на тези две задачи трябва да е гарантирането на независимост.
OBR не може да остане в ръцете на чиновници от финансовото министерство, чиито кариери зависят от издигането им в йерархията му, или пък да продължи да е под шапката на това ведомство. Службата трябва да е парламентарно създание, а назначаването на председателя да бъде потвърждавано от комисия, избрана от финансовото министерство. OBR се нуждае от зъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *