Британският хедж фонд Weavering Capital обяви несъстоятелност

Британският хедж фонд Weavering Capital обяви несъстоятелност след разкритията, че основният актив на един от управляваните от него по-малки фондове е деривативна сделка на стойност 637 млн. долара, страна по която е офшорна компания, контролирана от основателя и изпълнителен директор на фонда, пише FT.
Weavering Capital е започнала административните процедури по несъстоятелност, а въпросният по-малък фонд – Weavering Macro Fixed Income fund, е преминал в процес на ликвидация след съобщение, че сумата по деривативната сделка няма да може да бъде изплатена.
Още през миналата седмица от Weavering са замразили фонда след разкриване на проблемната позиция и са започнали разследване с помощта на компанията PwC. Сега PwC се занимава с ликвидацията на Weavering Macro Fixed Income fund.
Колапсът ще изведе вън от пазара едно от най-старите, макар и относително малко, управляващо дружество в сектора, което е създадено през 1998 г.
Фондът Weavering, който управлява още няколко малки хедж фонда, е основан от Магнус Петерсон, бивш ръководител на търговската дирекция на шведската банка SEB. Той е успявал да осигури солидна възвръщаемост от 10-12 на сто през последните пет години. В борда на компанията е била и съпругата на Петерсон – Аманда.
Двамата директори на регистрирания на Каймановите острови фонд в ликвидация Weavering Macro Fixed Income fund пък са братът на Петерсон и доведеният му баща.
Ликвидаторите от PwC заявяват, че има „голяма неяснота“ относно записаната като основен актив на Weavering Macro Fixed Income fund деривативна транзакция с Weavering Capital Fund за 637 млн. долара. Последният е фонд, регистриран на Вирджинските острови, чиито активи са едва 50 млн. долара и с тях не може да бъде погасено задължението по деривативния контракт.
От PwC все още не могат да открият кой стои зад Weavering Capital Fund, но Петерсон е заявил, че контролира фонда.
Проблемите излезли наяве, след като инвеститори се опитали да изтеглят 223 млн. долара, от които едва 90 млн. са им били предоставени, добавя вестникът.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *