Британски банкери инвестират част от бонусите си в наши имоти

Служители в банки и други институции в Лондон се очаква да инвестират 3 млрд. лири от своите бонуси за 2005 г. в имоти, като част от тях ще се насочат и към България през следващите няколко месеца, съобщава Bloomberg.

Служителите може да купят 20 хил. имота като сумата, която се очаква да похарчат, се равнява на 40 на сто от получените бонуси. Около 325 500 души, работещи в Лондонското сити и Канари Уорф, двата най-големи финансови центъра на британската столица, са получили бонуси за миналата година, се казва в съобщението.

Адам Ули от брокерската компания Property for Life казва, че през последните години делът, който служителите отделят от бонусите си за инвестиция в имоти, е изключително голям, което е изиграло съществена роля на цялостното развитие на пазара.

Най-скъпите жилища в Лондон са увеличили стойността си още повече през миналата година в сравнение с по-евтините, след като мнозина са купили имот през ноември и декември, за да изпреварят ефекта, който бонусите ще окажат върху пазара, коментират от друга брокерска къща в Лондон, Knight Frank LLC.

Според Центъра за икономика и бизнес проучвания финансовите институции в Лондон са изплатили на своите служители 7,5 млрд. лири (около 5,3 млрд. долара) бонуси за 2005 г., в сравнение с 21,5 млрд. долара, които главният ревизор на щата Ню Йорк, Алън Хевеси прогнозира през януари, че Уол Стрийт ще раздаде.

По думите на Ник Кларк, председател на лондонското експо Homebuyer Show, много от служителите, които се занимават със спекулативни сделки в професионалния си живот, биха търсили възможности за подобни инвестиции също и в имотите.

Голяма част от тях ще се насочат към инвестиции във Великобритания, но се очаква интерес и към редица международни дестинации, които освен България включват и Испания, Индия и Китай, добавя Кларк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *