Британски икономисти просят кралска милост

Британски икономически експерти изпратиха писмо до кралица Елизабет Втора с обяснение защо не са успели да предвидят кризата с ипотечните заеми, съобщи днес вестник Обзървър.

В писмото, подписано от члена на комисията по парична политика на Bank of England Тим Бесли, се твърди, че причините за финансовия колапс са сложни, но всъщност става дума за провал на колективното въображение на мнозина умни хора, посочва вестникът.

Писмото бе изпратено след като кралицата попита при посещение в Лондонския икономически университет защо никой не е предвидил ипотечната криза.

В писмото от три страници, се обяснява как евтините заеми стимулирали усещането, че си добре, което прикрило глобалното неравновесие на спестяванията и дълговете. Нереалните мечти и арогантността накараха финансовите магьосници да повярват, че са намерили начин да разпределят риска върху целия финансов пазар, посочват авторите на писмото. Провалът започна да се очертава, след като не беше направена връзка между множество незначителни дисбаланси извън юрисдикцията на която и да било от съществуващите институции, се посочва в писмото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *