„Бритиш петролиъм“ започна нови проби на петролния кладенец в Мексиканския залив

© Снимка:  БГНЕС
Фотография от видео запис на „Бритиш петролиъм“ показва изтичането на суров петрол от кладенеца „Дийпуотър хърайзън“ в Мексиканския залив. По предварителни оценки между 329 и 651 млн. л. петрол са изтекли в залива след експлозията на платформата на „БП“

 
 

 

 

„Бритиш петролиъм“ започна нови проби на петролния кладенец в Мексиканския залив преди операцията по окончателно спиране на изтичането на нефт в залива, съобщи Евронюз. Очаква се пробите да продължат 48 часа.
Адмирал Тад Алън, бивш командващ на американската брегова охрана, който ръководи операциите за преодоляване на последиците от петролния разлив, заяви: „Новините ще са чудесни, ако успеем да затворим кладенеца, но засега не можем да кажем подобно нещо. Трябва да се подходи с огромна предпазливост и не трябва да се смята, че можем да затворим кладенеца, докато не сме получили емпиричните данни за налягането и не е извършено сеизмично проучване на морското дъно.“
Ако тестовете покажат, че затварянето на кладенеца може да доведе до нови изтичания, използваната в момента фуния няма да се отстранява и ще се използва за извеждане на петрола до кораби на повърхността.
Петролният разлив, който бе предизвикан от експлозия на нефтената платформа на „Бритиш петролъм“ на 20 април, е най-сериозният разлив в американската история.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *