Броиха милиони за кралски бижута

Колекционери хвърлиха $24,6 млн. за огърлици на принцеса Маргарет

Още щом чукчето удари по масата и мъжки глас извика „продадено“ за първото бижу от колекцията на принцеса Маргарет, всички бяха наясно, че това няма да е обикновен търг в аукционната къща „Кристис“ в Лондон. Продажните цени превишаваха многократно очакваните, в някои случаи до 100 пъти.

Никой не е предвиждал, че личните бижута и предмети на сестрата на кралица Елизабет II ще предизвикат такъв невероятен интерес. На търг, който продължи два дни, бяха предложени общо 890 предмета. Продавачите са наследниците на принцеса Маргарет виконт Линли и лейди Сара Шато. Само за първия ден продажбите удариха невероятните $17,3 млн. долара. Общо бяха събрани $24,6 млн. От „Кристис“ изчисляваха, че кралската разпродажба ще донесе не повече от $15 млн. долара.

С част от получените пари те казаха, че ще изплатят данък върху наследеното имущество в размер на 5,5 млн. долара. Друга част от сумата ще отиде за благотворителност и най-вече за Асоциацията по сърдечни удари в памет на майка им, която почина от удар.

Принцеса Маргарет беше по-малката сестра на Елизабет II. Известна със своя стил и блясък, тя беше на особена почит сред британците. Принцесата почина на 71 години през февруари 2002 г.

Френетичното наддаване за вещите й започна още от първия ден на търга във вторник. Цените на някои от предметите надвишиха 100 пъти първоначално обявените от „Кристис“. За уникалните кралски сувенири и бижута наддаваха професионални колекционери и аматьори от целия свят. За колие от диаманти и рубини, което беше оценено първоначално на $28 000- 33 000, бяха броени $553 000. Перлена игла за жабо, оценена първо на $74-94, бе продадена за $11 000.

Най-голям удар бе направен с часовник на Фаберже, който принцесата държала в спалнята си. Той беше продаден за рекордните $2,3 млн. долара. Диамантената тиара Полтимор, направена през 1870 г., която кралицата майка дава на Маргарет да носи на сватбата си през 1960 г., бе продадена за $1,7 млн. Много повече от очакваните $360 000. Анонимен азиатски купувач плати $1,6 млн. за едно от любимите бижута на принцесата – диамантена огърлица с 34 камъка.

Огърлицата с перли и диаманти в стил ар деко, с която принцесата е снимана от Сесил Бийтън за портретите по случай 19-ия и 21-вия й рожден ден, бе продадена за почти половин милион долара. За диамантена брошка във формата на буквата „М“ бе платена сумата $345 000.

Ръчният часовникът „Картие“, който принцеса Маргарет получава от кралицата майка по случай 20-ия си рожден ден, бе продаден за $105 000 лири вместо за очакваните $5500.

Решението да се продадат бижутата на Маргарет предизвикаха много противоречия. Лорд Сноудън, който се разведе с принцесата през 1978 г., дори написа писмо до „Кристис“, в което изразява своето недоволство. Той е особено загрижен, че на търг се предлагат дарове от сватбата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *