Брокери: Ако не на плюс, то минимални загуби през ноември

С близо процент се понижи и стойността на BG 40. Намираме се в началото на ноември и можем ли да гледаме с оптимизъм напред?
Виолета Кръстева, инвестиционен консултант, Капман Асет Менидмънт
Едва ли през ще има някакво сериозно раздвижване на родната борса през ноември.
Отново ще наблюдаваме вяла търговия и минимални изменения в цените. В очакване сме на новини около ЕРП-тата и приключването на процедурите по увеличение на капитала на Еврохолд България и ЦКБ, както и бъдещото развитие около Булгартабак-Холдинг и неговите дъщерни дружества.
Пряка корелация с международните пазари в този момент няма, но въпреки това притесненията за повторна рецесия в еврозоната не могат да не се отразят и на местно ниво.
Владислав Панев, председател на СД, Статус Капитал
Забавянето на икономиката, което е вече видно от тримесечните отчети на публичните компании, доведе логично до силен спад на борсовите индекси, още преди очакваните данни да бъдат публикувани.
Това ще окаже негативно влияние върху дружествата с високи нива на дълга, като при намаляващи приходи обслужването на задълженията ще стане все по-трудно. Вече сме свидетели на вълна от практически фалити на не дотам ликвидни борсови компании.
Очаквам стабилизация през ноември и защо не покачване на финансово стабилните индустриални дружества, застой при финансовите акции и продължаващ колапс на цените на полуфалиралите компании.
Като цяло обаче нищо чудно да завършим месеца ако не на плюс, то с твърде ограничени загуби, заради липсата на ентусиазъм сред продавачите. Иначе макроикономиката не предполага съживяване на българското стопанство през следващите месеци, като потреблението стагнира, а ръстовете на експорта остават зад гърба ни.
Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *