Брокери: Позитивните настроения се запазват през тази седмица

Тамара Бечева, финансов анализатор в ЕЛАНА Трейдинг
 
Няколко блокови сделки през предходната седмица подкрепиха оборота на БФБ и привлякоха вниманието. Страните по тях ще бъдат оповестени през идващите дни, но тази информация няма да се отрази на търговията.
Неконсолидираните отчети остават незабелязани, като SOFIX успя да задържи ниво над 300 пункта и очаквам тази седмица тенденцията да се запази.
Компонентите на основния индекс остават встрани от интереса към момента, което се вижда от дневния оборот с тях.
Повечето от сините чипове успяха да се повишат спрямо текущите си дъна. Очаквам купувачите да вземат превес в краткосрочен период и да окажат подкрепа на пазара.
Инвеститорите свикнаха с удълженото работно време на борсата и търговията се разпредели в двете половини на деня. Банковият сектор е встрани от вниманието. Не се очакват значими корпоративни новини.
Разбира се, винаги може да има изненади, но като цяло новини и текущите оценки на компаниите отдавна не са фактор за движение на цените.
Христо Терзиев, брокер на ценни книжа в ИП Статус Инвест АД
В последния месец българският пазар показа признаци на съживяване, като юли се оказа най-силният месец за SOFIX в последната година и половина. Вероятно положителният импулс ще се запази и през идната седмица.
Индивидуалните отчети на публичните дружества за първото полугодие на 2012 г. не донесоха кой знае какви изненади. АДСИЦ-ите за секюритизация на земеделска земя продължават да показват добри резултати, а забавянето при износителите става все по-осезаемо.
Противоречива е ситуацията при тютюневите компании от групата на Булгартабак Холдинг, където добри финансови резултати са съпроводени от не особено коректни управленски практики.
Силен е интересът към Поименните компенсационни бонове, но поне засега нивото от 0.75 лв. се оказа непреодолима съпротива. Очаквам волатилна търговия с обикновените акции на Меком, с оглед предстоящото на 10 август извънредно Общо събрание на акционерите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *