Броят на биологичните производители расте бързо в последните години

Българските биопроизводители са около 4000 при общо регистрирани около 130 хил. земеделски производители. Това каза в предаването „Преди всички“на БНР Албена Симеонова от Българската асоциация „Биопродукти“.

„Повече от 2/3 от тези 4000 са такива фермери, които се занимават само с грижа за ливади. От останалите биопроизводители най-много са биологичните растениевъди. Една малка част, може би съвсем нов сектор – биологично животновъдство. Около 500 са биологичните пчелари. Преди 5 години бяхме 25 биологични производители, когато създадохме асоциацията. Броят на биологичните производители расте наистина много бързо в последните години“.
Асоциация „Биопродукти“ и Фондация „Биоселена“ организират днес семинар на тема „Развитието на биоземеделието през следващия програмен период“. Симеонова подчерта:

„Следващият програмен период ще бъде много важен фактор не само защото броят на биологичните производители нараства, а и защото консуматорите на биологична продукция нарастват. /…/ За съжаление, става въпрос за разпределение на средствата за отделните програми, за отделните мерки. Единственото хубаво нещо е, че ще има отделна мярка „Биологично производство“. Няма да бъдем под шапката на мярката „Агроекологични плащания“, както беше досега. Ще имаме собствена мярка, която няма да засяга само биологичните растениевъди, а ще се отнася и за биологичните животновъди и пчелари. Средствата обаче, които са отделени от правителството преди служебното, са само 102 млн. евро, които според нас може би ще стигнат за не повече от година – година и половина, а периодът е 7-годишен. Когато са разпределяни тези средства, не е предвиден темпът на растеж на биологичните производители. Разчитаме на това, че новото ръководство на Министерството на земеделието ще обърне сериозно внимание“.

Според Симеонова не е късно бъдещото правителство да внесе необходимите корекции, така че да има защита и подпомагане на биопроизводството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *