Броят на петролните платформи в САЩ спадна за 25-а поредна седмицата

Броят на платформите за добив на петрол в САЩ отстъпи с 13 до общо 646 през миналата седмица, с което бе маркирана 25-ата поредна седмица на понижение според данните на изследователската група Baker Hughes.

Една седмица по-рано броят на платформите спадна само с една, отбелязвайки най-слабото понижение за последните 24 седмици и подхранвайки надеждите, че американското шистово производство може да се върне към растеж през следващите месеци.

Пазарните участници следят внимателно броя на платформите през последните месеци за признаци дали в крайна сметка ще се стигне до намаляване на пренасищането на пазара на суров петрол.

След публикуването на данните на Baker Hughes в петък фючърсите върху американския петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с повече от 4%. Новината ускори притеснения, че резкият спад на добивната дейност може би ще продължи дълго.

Суровият петрол с доставка през юли скочи с 4,54% към края на седмицата до 60,30 долара за барел. В четвъртък цената на суровината спадна до 56,51 долара за барел – най-ниското ниво от 28 април. За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси се повишиха с 0,97%.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи в сряда, че запасите на суров петрол в страната са намалели с 2,8 млн. барела през миналата седмица, за да достигнат 479,4 млн. барел. Това бе четвъртият пореден седмичен спад.

В Лондон брентът с доставка през юли поскъпна с 4,76% до 65,56 долара за барел в петък. Ден по-рано цената се срина до 61,24 долара за барел – ниво, невиждано от 15 април. За седмицата брентът поскъпна общо с 0,29%.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 5,26 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 5,65 долара в предходната седмица.

Междувременно доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0,2% в петък, за да приключи при 96,94 пункта. В сряда измерителят нарасна до петседмичния връх от 97,88 пункта.

Зелените пари спаднаха след официалните данни, които показаха, че икономиката на САЩ се е свила с 0,7% през първите три месеца на 2015 г. в сравнение с първоначалната оценка за ръст от 0,2%. Низходящата ревизия до голяма степен бе в съответствие с очакванията на анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *