Броят на просещите деца в София се е увеличил почти двойно

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

Два пъти повече просещи деца са открити в София от социалните работници през ноември в сравнение с предходния месец. Според експерти увеличеният брой е заради наближаващите коледни празници, когато повече се разчита на милосърдието и състраданието на хората.
Четиригодишният Стивън седеше на пластмасово столче на централна столична улица в един от топлите дни на ноември. Майката на Стивън вървеше с изкривена дясна ръка и куцаше. Тя издаваше неопределени звуци и отговаряше на въпросите ми само с „да“ и „не“.
Мобилната група от социални работници, която обикаля ежедневно софийските квартали все още не е успяла да открие майката и Стивън.
„Тя явно периодично се явява там. Проверява се абсолютно всеки ден от нас. Когато вече я видим, детето ще бъде настанено също в дом“, коментира Марин Ангелов, социален работник от специално създадената група.
Преди един месец Ангелов работил по друг случай.
„На подлеза на Софийски университет беше седнала на земята бременна майка в деветия месец с още едно дете, което беше на, мисля, че на една годинка или на две. Майката беше не шестнайсет години. Беше настанена със спешна заповед и полицейска закрила в звено „Майка и бебе“, разказа социалният работник.
За установените просещи деца социалните работници са предприели различни мерки. Най-често децата се настаняват в социален дом.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *