Брюксел безпрецедентно разреши изграждането на АЕЦ във Великобритания

Европейската комисия взе историческо решене днес одобрявайки плановете на Великобритания да построи нова ядрена електроцентрала, информира Reuters.

С мнозинство от 16 на 5 гласа и един въздържал се 28-членната ЕК разреши на Лондон да гарантира изкупуването на електроенергия произведена от планираниата АЕЦ Хинкли пойнт.

Един от еврокомисарите се е въздържа, а останалите 6 комисари не са присъствали на заседанието. Опонентите на мярката заявяваха, че такъв тип помощ ще изкриви пазара на електроенергия, който съгласно Третия енергиен пакет е изцяло либерализиран.

За първи път ЕК одобрява новострояща се АЕЦ да получи държавна помощ.

Предполагаемата цена на първата от Хинки пойнт към този моемнт е около 16 млрд. паунда(26 млрд. долара). Централата ще има два реактора на френската фирма Areva с мощности от 1600 мегавата всеки или общо 3.2 гигавата(АЕЦ Козлодуй е с мощност от 2 гигавата)

По информация до този момент бъдещият оператор на централата ще изисква цена за електроенергията от 92.50 паунда за мегават или около 230 лв(в момента цената само на електроенергията без мрежовите разходи на НЕК е около 125 лв). Срокът на този договор е 35 години.

В съобщението на Reuters се посочва, че Великобритания се е сългасила да намали стойността на изкупуваната електроенбергия, както и че операторът на централата ще трябва да се откаже от някои съпътстващи приходи.

От европейската партия на Зелените обвиха, че ще положат всички усилия това решение на Европейската комисия да бъде спряно от Европейския съд.

Посочва се, че редица страни като Чехия, Литва и Полща, които са замразили ядрените си проекти, ще могат да се позоват на това решение, така че да могат да гарантират задължително изкупуване на електроенергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *