Брюксел дава акъл без пари на бизнеса ни

Учат фирмите как да си намерят партньори в цял свят

Инфобюрата уреждат компаниите ни на панаири, правят им брошури

ПРИМЕРИ

Ето няколко конкретни примера как помагат експертите в инфобюрата

Търговски агент на италианска компания от областта Лигурия в Италия, която произвежда спагети, желае да разшири дейността си извън рамките на своята страна. В търсенето на чужд партньор агентът се обръща за помощ към местния Европейски информационен център (ЕИЦ) в Генуа. Благодарение на Европейската база данни за бизнес сътрудничество италианският агент успява да подпише ексклузивно споразумение за продажба с латвийски партньор, работещ на територията на Латвия и балтийските държави. Този успех кара италианският предприемач да създаде обща компания с латвийския си партньор. В това начинание италианската компания търси помощ отново от Евро инфо центъра в Генуа. В сътрудничество с ЕИЦ в Рига, идеята за продажба на спагети в Латвия и на латвийски и балтийски рибни продукти в Италия е реализирана успешно.

Община в Кипър отхвърля оферта в публичен търг на кандидатстваща компания с аргумента, че предложеният продукт не отговаря на съответните критерии за качество. Производителят на продукта се свързва с местния инфо център с молба за подробности относно актуалното Европейското законодателство, с която да докаже, че продуктите му съответстват на стандартите. С предоставените от центъра документи клиентът предприема юридически действия срещу местната управа.

ЕИЦ в Адана, Турция, предоставя на един от клиентите си обширна информация относно вноса на машини за производството на перуки и за възможни вносители на готовия продукт. Фирмата намира подходящите машини в Корея. Разполагаща с цялата нужна информация относно митнически процедури, данъчно облагано и „ЕС“ маркировка. Компанията закупува машините и започва производство. Понастоящем турската фирма изнася перуки за Кипър и Израел.

Разположена в малък белгийски град компания произвежда черни дъски. В последните месеци компанията се разраства, а персоналът й се увеличава двойно, за да може да поеме поръчка на организацията „Уницеф“ за производството на 170 000 черни дъски за Конго. Успехът на фирмата се дължи в голяма степен на подкрепата от ЕИЦ в Намюр, който подпомага малката фирма по целия път на тръжната процедура – от анализ на договорните спецификации до регистрацията като официален доставчик на Обединените Нации.

ЕИЦ в Галати, Румъния, публикува информация за стартирането на програмата ФАР за икономическо и социално сътрудничество в традиционния си бюлетин. Едно от предприятията-клиенти на центъра се обръща към ЕИЦ с молба за допълнителна информация за програмата. Центърът осведомява за това дали идеята на компанията се вписва в целите на програмата и подпомага предприятието при изготвяне на необходимата документация.

Каква е разликата между „Фолксваген“ и малката семейна фирма за сокове „Х“ от Асеновград? Огромна, разбира се. Доколкото първата произвежда автомобили и е между най-големите в бранша, а втората прави безалкохолни напитки и за нея дори в Пловдив не са чували. В Брюксел обаче разлика между фирмите не правят, когато става въпрос за правата на компаниите в общия европейски пазар. Пълноправното членство в ЕС дава шанс на фирмата Х да пробие на този пазар, и то с помощта на Брюксел, обясни пред „Стандарт“ евродепутатът от СДС Мартин Димитров. Ако наша компания реши да разшири дейността си в Европа, тя може да се обърне директно към евроинфоцентровете за съдействие, посочи той. Оттам бизнесът ни може да получи информация за съществуващите митнически споразумения, за законодателни ограничения и изисквания на страна членка в ЕС. Центровете уреждат участие в международни търговски изложения, които се организират специално за компании за фирми, търсещи партньори в Европа. От 1 януари 8 подобни центрове отвориха врати и в България. Те отговарят на всяко запитване на предприемачите, предоставят необходимата информация и съвет. Освен това осигуряват международни участия в панаири и търгове, организират семинари и лекции. Центровете могат да издават на фирмите и множество публикации, като информационни брошури, страници в интернет и др. Някои от тези услуги са безплатни, а за останалите се плащат минимални такси.

Европейската комисия е разработила и специална база данни за бизнес сътрудничества. След детайлно запознаване с дадено предприятие и дейността му експертите въвеждат в базата обширен негов профил. Така информацията за конкретната компания става достъпна на повече от 600 центъра из цяла Европа. А оттам и на милиони фирми в Евросъюза.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *