Брюксел е „за“ плащане при получаване на обаждане по мобилния телефон

Европейската комисия обяви, че е допустимо потребителите на мобилните оператори да плащат, когато получават обаждане. „Ако компаниите смятат, че така офертите им ще бъдат по-атрактивни, ние няма да го забраним”, заяви говорител на комисаря по въпросите на телекомуникациите пред EUobserver.
Всъщност в понеделник и самият комисар Вивиан Рединг обяви в интервю на Financial Times, че подобна опция е допустима. „Защо не?Целият пазар се развива и няма причина да остават правила отпреди 10 години” бяха думите на Рединг в отговор на въпрос за възможните такси.
За сметка на тези такси обаче ще бъдат намалени по-високите тарифи, с които се таксуват клиентите на конкурентните мобилни оператори. В ЕС допълнитетелните такси за клиентите на мобилен оператор, позвънили в мрежата конкурента си варират между 2 и 20 евроцента на минута.
Системата за плащане при получаване на обаждане е въведена в САЩ и някои азиатски държави. По тази причина в тези региони по-високите тарифи за клиентите на конкурентни мрежи са слабо разпространени.
Очаква се комисар Вивиан Редин да представи своите препоръки по тези въпроси по-късно този месец.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *