Брюксел иска нови правила за фалит

Да се засили капацитетът на Агенцията за обществени поръчки, както и да се подобрят процедурите и контролът върху провеждането им. Това са част от препоръки на Европейската комисия към България, които целят укрепване на възстановяването на икономиката. Брюксел препоръчва на правителството да продължи усилията си за намаляване на бюджетния дефицит, както и да се приеме механизъм за определяне на минималната заплата.

„За да помогне на бизнеса, страната трябва да се съсредоточи върху реформите, които ще облекчат административната тежест. Компаниите трябва да могат не само по-лесно да започват нови дейности, но и бързо и безпроблемно да излизат от тях“, коментира Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси“.

„В много други страни евентуален фалит е част от трупането на опит в бизнеса и възможност за ново начало. У нас той често означава край на предприемаческите амбиции. Една от причините са тежките и тромави процедури, през които един предприемач трябва да премине, за да приключи неуспешен проект“, допълни тя.

„Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от ЕС и влошават цялостната бизнес среда“, каза още Кристалина Георгиева.

в.Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *