Брюксел: Лондон да плати задълженията си за Брекзит

Брюксел не наказва Лондон, но Великобритания трябва да плати финансовите си задължения за напускането си на Евросъюза. Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Той добави, че все още не е ясна сумата, защото не е съгласувана методологията. Според изчисления на Файненшъл таймс, обаче, цената, която Лондон трябва да плати за Брекзит е около 100 милиарда евро. Британският министър Дейвид Дейвис, който отговаря за напускането на Великобритания на ЕС, беше категоричен, че страната му няма да плати подобна сума.

Напомняме, че при референдума Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. 17 410 742 от подадените гласове на референдума са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане.

Лондон вече заявяви,  че е готов до 2020 година са изпълнява поетите задължения в рамките на различни програми на ЕС, оценявана на десетки милиарда евро, но не се посочва никаква определена сума.
„Скай нюз“ също информира, че според постигната договореност преговорите за свободна търговия между Лондон и Брюксел ще започнат едва след изплащането на посочената сума. Лондон се надяваше тези процеси – преговорите по дължимите за изплащане суми и търговските преговори – да вървят паралелно.

Брекзит или как ще протече „бракоразводното дело“ между  Великобритания и Европейския съюз /ЕС/? Трудна работа, но все пак  опит за подобен сценария прави едно от най-влиятелните англоезични издания.  И дали ще стане така, както е „справедливо“ по български – на мен куклите, а на теб парцалите…Според вестник The Times Великобритания се подготвя да поиска значителен дял от активите на Европейския съюз, които са на стойност от над 150 млрд.евро, в опит да намали цената на сметката при развода си с единния блок. Изданието също така съобщава, че Мишел Барние, който е главен преговарящ на процеса по Брекзит от страна на ЕС, подготвя списък с до 60 млрд. евро британски задължения, включващи разходи, поети като ангажимент от Великобритания преди проведения през миналия юни референдум, които Обединеното кралство ще трябва изплати, след като официално напусне Съюза през 2019 година. Британските власти обаче изготвят свой собствен списък на финансовите активи на ЕС, като правителството смята, че има право на значителен дял от досегашните общи европейски активи.

Базираната в Брюксел изследователска група Bruegel вече направи първи оценки на мащаба на тези активи, които според нея са за около 152,5 млрд. евро, съобщава The Times. Глобалните банки в Лондон може би ще трябва да предислоцират активи за 1,8 трлн. евро към континентална Европа, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз, излагайки на риск до 30 хил. британски работни места, показва проучване на групата Bruegel, цитирано от Bloomberg. Финансовите активи, които са потенциално изложени на пренасочване, представляват 17% от банковата система на Великобритания, се казва в доклада на Bruegel. Въз основа на дискусии с участници на пазара, учените са изчислили, че 35 на сто от банковата дейност на едро в Лондон вероятно се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС.

А индустриалната лобистка групировка TheCityUK прогнозира, че около 35 хил. банкови работни места могат да бъдат преместени, като те може да нараснат дори до 70 хил., когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги. Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group – Ксавие Роле пък заяви, че Brexit вероятно ще доведе до 232 хил. работни места, които ще напуснат Великобритания.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *