Брюксел: Може да отложим България или Румъния

АТИНА. Има много сериозен риск една от двете страни кандидатки за ЕС – България и Румъния, да успеят да покрият критериите за присъединяване. Това заяви вчера в Атина Тимо Сума, директор по разширяването в Еврокомисията.

Той не уточни коя от двете страни е застрашена, но обясни, че това ще се знае със сигурност през септември, когато комисията ще подготви мониторинговия си доклад. Няма нищо страшно в това, че тази държава ще влезе в началото на 2008 г., каза още Сума. Причината е, че и за държавата, която ще бъде приета, и за другата, която ще чака, работата по покриване на критериите ще продължи с неотслабващи темпове, обясни директорът по разширяването.

Според прогнозата на „Економист“ пък едно от основните предизвикателства пред нашия кабинет е демографският проблем. Ако управляващите не вземат мерки, разходите за пенсии ще се увеличават непрекъснато и това ще се отрази на фискалните параметри и бюджета. Съотношението чужди инвестиции – БВП обаче в България е много по-добро и от Румъния, и от Унгария, смятат анализаторите. Те обаче препоръчват страната да се управлява по-прозрачно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *