Брюксел обезпокоен от финансовите сътресения в Източна Европа

Европейската комисия изрази безпокойство от нестабилността на валутите на страните от Източна Европа, много от които силно понижиха курсовете си, но прояви сдържаност към идеята за мащабен план на ЕС в помощ на тези държави, предаде Франс прес.

Обезпокоен съм от развитието на валутните курсове в някои страни членки на ЕС, които имат плаващи режими, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния, цитиран от Франс прес.
Обезпокоен съм също от това, че някои публични изявления вероятно са ускорили това развитие, подчерта Алмуния, след като във вторник полският премиер Доналд Туск изрази готовност да се намеси в защита на полската злота, ако курсът й се понижи прекалено силно.
Бих приканил властите (…) на всички държави членки на ЕС да бъдат много внимателни, когато правят публични изявления, защото пазарите са много изнервени и понякога те не разбират много добре тези изказвания, каза Алмуния.
Според информация на ИТАР-ТАСС в момента Брюксел анализира възможността да подкрепи държавите от Източна Европа с извънредно финансиране за стабилизиране на ситуацията. По данните на агенцията обемът на тази помощ може да достигне 25 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *