Брюксел отправи препоръки за реформи в шест ключови сектора в България

Европейската комисия отправи днес към България шест конкретни препоръки за подобряване на икономическата и финансова среда за периода 2014-2015 г., засягащи бюджета, пенсионната и образователната система, Агенцията по заетостта, бизнеса и енергийния сектор. Днес Брюксел публикува специфичните за всяка държава препоръки, като на членките се предлагат специално пригодени за тях съвети за по-дълбоки структурни реформи.

В рамките на Европейския семестър, чрез който Еврокомисията координира и дава насоки на държавите членки през цялата година, Брюксел препоръчва България да засили бюджетните мерки за 2014 г. заради възникващите отклонения по изискванията на Пакта за стабилност и растеж. През 2015 г. укрепването на бюджетната стратегия трябва да гарантира постигането на средносрочната цел и нейното спазване през следващите години.

Според експертите в Еврокомисията трябва да се осигури новият фискален съвет да изпълни мандата си и да се приложи подробна данъчна стратегия за засилване на събирането на данъци и за справяне със сенчестата икономика.

Еврокомисията препоръчва да се приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, която да включва планираното годишно увеличение на пенсионната възраст, така че тя да съответства на продължителността на живота в дългосрочен план. Освен това трябва да се предостави ефективно здравеопазване, което да включва подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, финансиране на болничната мрежа и развиване на грижата за пациентите.

Брюксел подчертава нуждата от подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта чрез развиване на мониторингова система и по-целенасочена подкрепа за най-уязвимите, като нискоквалифицираните, по-възрастните работници, дългосрочно незаетите и ромите. България е сред страните, към които е отправена специална препоръка за повече усилия при осигуряването на работа или обучение за безработните младежи, които са сред най-засегнатите от кризата.

В четвъртата си препоръка Европейската комисия обръща внимание на образователната реформа, като подчертава нуждата да се приеме Закона за училищното образование и да се наложат реформи в професионалното и висшето образование, за да се подобри нивото на умения, изисквани от работодателите. Според експертите трябва да се развият повече партньорства между бизнеса и образователните институции, за да се отговори по-добре на нуждите на трудовия пазар

България трябва да продължи да подобрява бизнес средата особено за малките и средните предприятия, като намали бюрокрацията, насърчи електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната трябва да подобри и системата за възлагане на обществени поръчки чрез укрепване на административния капацитет и повишаване на предварителните проверки, извършвани от Агенцията по обществени поръчки.

Сред препоръките в тази сфера е и нуждата от подобряване на качеството и независимостта на съдебната система и засилване на борбата срещу корупцията.

В шестата си препоръка Еврокомисията обръща внимание на енергийния сектор, в който трябва да бъдат въведени широки реформи, за да се повиши конкуренцията, пазарната ефективност, прозрачността и енергийната ефективност. Това може да стане чрез премахване на пречките за навлизане на пазара, намаляване на дела на регулирания сегмент, увеличаване на усилията за създаване на прозрачен пазар на едро за електроенергия и природен газ.

Според Брюксел България трябва да ускори проектите за междусистемни връзки със съседните държави членки и страни кандидатки, както и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките.

Представяйки днес препоръките председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е са очевидни положителните резултати от тази стратегията. По думите му растежът се е завърнал, заетостта също е започнала да се покачва, макар и с бавни темпове. „Изискват се повече усилия за излизане на Европа от кризата“, заяви все пак той, подчертавайки исканията на европейците за видими резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *