Брюксел потвърди, че можем да обменяме митническа информация

Успешно приключиха тестовете за връзка на новите модули на Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС) – TARIC (Митническа тарифа на ЕС) и TQS (Тарифни квоти на ЕС) със съответните системи на Европейския съюз, съобщиха от Агенция Митници.

Тестовете се проведени под ръководството и наблюдението на евроексперти, които са потвърдили способността на българските митници да обменят информация със страните членки на ЕС. Основната цел на тестовете е била да се провери способността за изпращане на съобщения до Брюксел и получаване на отговори. Евроекспертите са оценили също и факта, че България изпълнява проекта предсрочно.

Системите TARIC и TQS, представляващи ядрото на системата ITMS, са едни от основните системи на Генерална дирекция “Данъци и митнически съюз” на Европейската комисия. Тези системи осигуряват прилагането на Общата митническа тарифа на Европейския съюз.

Свързването на българските модули TARIC и TQS със съответстващите им европейските системи е от голямо значение както за България, така и за ЕС, предвид бъдещите ни отговорности като външна граница на Общността. Чрез системите България ще може да прилага Общата митническа тарифа на Европейския съюз и ще се присъедини към общото европейско икономическо пространство.

Изпълнението на проекта “Компютъризация на Българската митническа администрация за прилагане стандартите и практиката на Европейския съюз във връзка с информационните системи” стартира в средата на миналата година. За изпълнител на проекта бе избран полският филиал на френската компания БУЛ. Тя е изработила митническия софтуер на 8 от 10-те страни членки на ЕС, които се присъединиха през 2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *