Брюксел: Правителството напредва като костенурка

Усвояването на средства от европейските фондове остава по-ниско от заложеното. Това отбелязва в писмо до българския министър по европейските въпроси Томислав Дончев генералният директор на Генерална дирекция „Регионална политика“ в ЕК Дирк Анер.
През последните 8 месеца усвояването на средства от европейски фондове е напреднало едва с 1% – от 24 % на 25 %, става ясно от направен мониториг на Генералната дирекция „Регионална политика“. Нещо повече, тази цифра включва и разпределението на средства по инициатива JEREMIE, която не напредва особено, пишеоще в писмото до българския министър по управление на средствата от Европейския съюз. Без JEREMIE усвояването е под 22 %. Затова е наложително да бъде ускорено стартирането на грантови схеми и големи проекти, за да се навакса загубеното време.
Основните притеснения на ЕК са свързани с усвояването на средства по проекти на ОП „Транспорт”, става ясно от писмото.
По тази програма за жп инфраструктура са сключени договори на обща стойност 35 млн. евро от допустими 580 млн. евро – това е около 6 %. Към датата на изпращане на писмото ( 23 април 2010 г.) все още е нямало подписан договор за усвояване на средства в пътния сектор. (б.р. На 29 април 2010 г. са подписани 15 договора за предоставяне на безвъзмездна помощ по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г. на обща стойност 264 985 729,46 лв., от които 225 млн.лв. са с финансиране о Европейския фонд за регионално развитие).
В този смисъл „е очевидно, че планираните магистрали и жп пътища са толкова забавени, че няма да бъде възможно да бъдат усвоени максимално наличните средства”, се отбелязвав писмото. Препоръката на генералния директор по регионална политика Дирк Анер е да бъде потърсено съфинансиране, с което да бъде подсигурена реализацията на инфраструктурните проекти. От писмото до министърДончев става още ясно, че има забавяне по представяне на документи в Европейската комисия на вече стартирали проекти с европейско финансиране, като този за управление на битовите отпадъци на Столична община и автомагистрала „Тракия”.
По отношение на нивото на изплащане на евросредствата от ЕК отбелязват, че е налице прогрес в рамките на 0.6 % от края на миналата година, до 1. 9 %.
Необходимостта от повишаване на административния капацитет остава и това е една от основните причини за лошото усвояване на средствата, подчертават от европейската дирекция.
Сериозна загриженост от ЕК проявяват към нивото на административния капацитет на вътрешни органи и бенефициенти. В частта за административния капацитет в страната от ЕК изразяват загриженост, както за недостига на кадри в Агенция „Пътища”, така и по отношения на намалени заплати и направени съкращения в структурите, които са свързани с дейността на структурните фондове и Кохезионния фонд.
Дирк Анер още отбелязва, че независимо от направени на по-ранен етап препоръки да се окаже системна техническа подкрепа на общините по линия подготовката и реализацията на европроектите, все още резултатът не е на необходимото ниво.
От ЕК отбелязват, че достъпните средства, предвидени за техническо сътрудничество, са 219 млн. евро, като страната ни е използвала едва 4 % или 9 млн. евро. Препоръката към българския министър по управление на средствата от Европейския съюз е да бъдат проучени възможностите за усвояване на по-голям процент от тези средства, които да бъдат насочени към осигуряване на конкурентно заплащане и осъществяване на външна експертиза по европроектите.
От ЕК оценяват като положително намерението за административно улесняване на процедурите по усвояване на средства от оперативните програми.
Генералният директор на Генерална дирекция „Регионална политика“ подчертава, че инициативите по търсене на сфинансиране на проектите и по включване на общините към този процес, са положителни. По неговите думи така местните структури ще бъдат по-ангажирани и по-отговорни към проектите.
От ЕК обаче изразяват съмнение доколко общините ще успеят да проявят финансова гъвкавост в рамките на бюджетите си, за да подсигурят заемите, по които кандидатстват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *