Брюксел представя проекта си за „синя карта“ за имигранти

Висококвалифицирани имигранти могат да работят в ЕС при по-благоприятни условия. Това се предлага в проекта за „синя карта“, който Европейската комисия ще оповести днес, предаде Франс прес.

Целта на комисията е да привлече в ЕС квалифицирани имигранти, които обикновено се насочват към САЩ, Канада или Австралия. Предложението за директива в тази област е наречено „синя карта“ заради цвета на знамето на ЕС. То е вдъхновено от американската „зелена карта“, която дава на имигранти възможност да работят в САЩ.

Предимството за имигранта в ЕС би било, че ще получи разрешително за престой и за работа за срок от две години с възможност за подновяване. То ще се издава при едни и същи условия във всяка една от 27-те страни от ЕС. След този начален период имигрантът ще може да работи при същите условия в друга страна от Евросъюза.

Изискванията са имигрантът да има призната диплома, най-малко 3 г. опит по специалността и предложение за работно място, което да не е могло да бъде заето от гражданин на Европейския съюз.

За да се избегне социален дъмпинг, от който се опасяват синдикатите, Европейската комисия предлага заплатата на имигранта да е три пъти по-висока от минималната заплата на страната от ЕС, където той ще работи.

Темата е особено деликатна в ЕС. Страните членки имат различия по отношения на своите пазари на труда и сами решават по колко имигранти да приемат. Много от тях, като Германия или Австрия, твърдо държат това да се определя на национално ниво.

Съгласно европейските договори това предложение на Европейската комисия ще трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни членки, за да влезе в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *