Брюксел предупреди да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Европейската комисия с писмо е предупредила БНБ, че трябва да се ускори процедурата за изплащане на депозитите на граждани и фирми в спрялата да работи Корпоративна търговска банка, до размера на законовата гаранция, съобщи Би Ти Ви, която разполага с документа.

То е подписано от шефа на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ Джонатан Фаул.

В писмото, изпратено до подуправителя на БНБ Калин Христов, който отговаря за валутния борд и министъра на финансите в оставка Петър Чобанов, Брюксел изразява безпокойство, че процесът се бави. В него се напомня, че европейските разпоредби изискват гражданите на ЕС да бъдат компенсирани в 20-дневен срок от момента, в който банката е спряла да работи и е станало ясно, че няма вероятност да отвори отново. В писмото се съдържала констатацията, че българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса.

Европейската комисия може да предприеме мерки за прилагане на правото на Европейския съюз, пише в писмото, допълва БНТ. Според наблюдатели това означава наказателна процедура, пояснява телевизията.

За подобно предупреждение спомена вчера по време на консултациите с политическите сили президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава посланието е, че ако България не вземе мерки, това означава проблем не само за тази банка, но и европейски проблем.

Преди дни БНБ съобщи, че е вероятно да удължи срока на надзора и след 21 септември, което активизира прогнозите, че изплащането на гарантираните депозити се отлага за края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *