Брюксел препоръча намаляване на осигуровките

Намаляване на осигурителната тежест за бизнеса, на разходите за труд, които не са свързани с възнагражденията, както и на работното време в предприятията със спад в производството. Това са част от препоръките, обсъдени вчера на срещата на върха на ЕС в Прага. На нея бяха набелязани мерки за ограничаване на съкращенията и безработицата, съобщиха от Европейската комисия.

В последните месеци икономисти и анализатори на пазара на труда многократно посочваха, че облекчаването на осигурителната тежест е най-ефективното средство за ограничаване на безработицата, а според анализ на Световната банка намаляването на вноските с 5% може да запази 130 хил. работни места само в България. Въпреки това идеята среща твърдата съпротива на правителството. Наскоро зам. социалният министър Лазар Лазаров заяви, че в нито една държава от ЕС не се води дебат за понижаване на осигуровките – нещо, за което работодателите настояват от месеци.

„Необходими са допълнителни усилия, за да се създаде по-добра бизнес среда и условия за откриване на нови работни места. Това може да стане чрез намаляване на разходите на бизнеса, които не са свързани с възнагражденията, чрез увеличаване на инвестициите в изследвания и развитието на инфраструктурата, както и чрез облекчаване на административната тежест“, се казва в проектодокумента, изготвен от участниците в срещата на ЕС, съобщава Ройтерс. Сред основните препоръки са служителите, заети на непълен работен ден, да използват свободното време за обучения, които да се финансират от еврофондовете. Наскоро в България беше одобрена схема по оперативната програма „Човешки ресурси“, която дава възможност на около 42 хил. работници на 4-часов ден да се квалифицират.

Само през март безработните в ЕС са се увеличили с 626 хил. души, а прогнозата е, че през следващата година около 26.5 млн. души ще са без работа, пише Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *