Брюксел придвижва наказателна процедура заради забавянето на телефон 112

Заради липса на достатъчен напредък Европейската комисия ще придвижи наказателна процедура срещу България заради забавянето на спешния телефонен номер 112, съобщи БНР, като се позова на говорителя на комисията Мартин Селмайер.
Според ЕК въпреки някои първи стъпки в София и Североизточна България напредъкът не е достатъчен. Затова ще бъде придвижена напред наказателната мярка.
Процедурата предвижда изпращане на последно предупредително писмо до българските власти и внасяне на случая в съда на Европейските общности.
Възможно е ЕК скоро да прекрати друга наказателна процедура срещу България в областта на телекомуникациите, която беше открита през ноември м.г.
Тогава от Брюксел констатираха, че поради липса на кадрови ресурс Комисията за регулиране на съобщенията не работи според изисквания и няма капацитет да прави пазарни анализи и определиха като конфликт на интереси членството на председателя на Държавната агенция за информационни технологии Пламен Вачков в директорския борд на БТК.
Мартин Селмайер посочи като стъпки в правилната посока назначаването на нов директор на комисията, попълването на състава й, приемането на методология за пазарни анализи и излизането на Вачков от борда на телекома.
В Брюксел очакват първите данни за състоянието на пазара у нас и след допълнителна проверка на фактите може да прекратят наказателната процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *